Den svenska självgodhetens blinda fläck

Ibland ser vi Sverige som en moralisk stormakt. Vi är helt enkelt överlägsna andra länder när det kommer till jämlikhet, rättvisa och demokrati. Den senaste veckan har det ju pratats en hel del om den svenska självbilden och att vi nu måste revidera den. Det kanske vi borde gjort någon gång på 60-talet när den etablerades men, men bättre sent än aldrig. Ett skrik efter en  sådan revision var Sverigedemokraternas intåg i riksdagen och att man inte kunnat hantera demokratiska val i Värmland.  Precis en vecka efter valet kommer nu ytterligare ett tecken i tiden.

Den så omhuldade och upplyfta offentlighetsprincipen funkar visst lite sådär när det kommer till kritan. DN har gjort en undersökning där det bett 322 myndigheter plocka fram en handling som de själva skickat in och som myndigheten också bevisligen har fått då de svarat på den. Endast hälften fick godkänt också efter en generös tidsgräns. KTH hävdade att de hade en egen policy där de bara lämnar ut inkommande handlingar till anställda (sic!), Försäkringskassan tog en och en halv månad på sig och Regeringskanslit hävdade att handlingen inte existerade.

Det här är inte bra men egentligen inte så förvånande. Vi tror att allting fungara så bra – för vi har ju bestämt att det ska göra det. Även om det med jämna mellanrum kommer undersökningar som den här händer ingenting med vår uppfattning om de svenska fantastiska samhället.

Man måste kunna lita på att myndigheterna och dess personal kan nå upp den demokratiska standard som lagen sätter upp. Trots att så gott som ingen av oss har begärt ut en handling är vår möjlighet att göra det mycket viktig. Vi hoppas verkligen att berörda myndigheter tar det här på allvar och ser över sina rutiner och om det inte är möjligt att nå upp till lagens krav – påtala det för regeringen så lagen kan ändras. Vi andra kan fortsätta att lalla på med insikten om att vi bara lever i ett rätt bra land – inte världens bästa demokrati.

Detta inlägg publicerades i myndigheter och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s