Vem får vara med i facket?

Sitt lugnt i båten! har man velat ropa ett antal gånger den senaste veckan då debattörer och representanter darrat på läpp, röst och moralisk kompass.

Flera fackförbund överväger att utesluta Sverigedemokrater och några, t.ex. SKTF,  har redan gjort det. 

Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund menar att den som är aktiv inom SD och ställer upp i val eller arbetar i styrelser inte kan dela förbundets värdegrund.

Och inte sjuksköterskeyrkets heller. I varje fall är det inte förenligt med medlemskap i Vårdförbundet. Men det är skillnad på att ha en åsikt och att vara aktiv. Vi respekterar förstås valutgången, men att diskutera sakfrågor med SD som parti är ointressant för oss, säger hon.

Hur man ska hantera Sverigedemokraterna är naturligtvis en komplicerad och viktig fråga men det är för det första inte ett nytt problem. Sverige är inte föändrat, det är samma svenniga, svettiga samhälle nu som innan den 19 september. För det andra är det ett parti som i riksdagsvalet fick på 5,7%. Man ska inte ge dem mer makt än vad de redan har.

Sanna Rayman återger att Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet, säger till TT att det ”i princip kan strida mot grundlagen att aktiva Sverigedemokrater inte får vara medlemmar”.

Det är bra att reagera men att utesluta arbetare ur fackföreningar behöver verkligen inte gynna saken. Vilka andra bör det då gälla? Sektmedlemmar, kommunister och djurrättsaktivister? En intressant men något oroande utveckling som vi definitivt kommer att följa.

Detta inlägg publicerades i politiska partier och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Vem får vara med i facket?

 1. Pingback: Facket bidrag till samhällets avbytarbänk « Sq´s blogg: Sthlm fjutjör

 2. Sixten Börjeson skriver:

  Kommer Vårdförbundet även kontrollera om patienter är eller har varit medlem i
  Sverigedemokraterna. Osökt framk0mmer minnet av Hitlers och Stalins metoder!
  XLeoX

 3. Sixten Börjeson skriver:

  Meningslöst att skriva sin åsikt därför att ni har fräckheten påstå att jag upprepar mina tidigare skrivna synpunkter i ämnet Vårdförbundet. Alltså bevisa ert påstående!
  X LeoX

 4. chockadochorolig skriver:

  Det är lite oklart för oss vad det är vi ska bevisa… Om du undrar varifrån vi har fått de vi skriver så är det upplänkat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s