Bankväsendet fuckar Irland

Att det är finanskris har väl knappast undgått någon. Eller i alla fall att det var det 2008 och kanske lite överspill på skitåret 2009. I Sverige kan man lätt få intrycket att det är över nu och redan har vänt. Kommer vi bara till rätta med ungdomsarbetslösheten så är allt som förut. Nå, inte vet vi – ur ett svenskt perspektiv kanske det har vänt men det är låååångt ifrån över ur ett internationellt perspektiv.

Irlands budgetunderskott för 2010 beräknas bli 32% av BNP. Tretiotvå procent. Hur fucked up är inte det? Detta pågrund av att man variyt tvungen att gå in och rädda banker, i synnerhet Anglo Irish Bank. Notan för det beräknas landa någonstans runt 325 miljarder kronor. Var de 325 miljarderna kommer ifrån behöver vi väl knappast påminna er skattebetalare om. På grund av det här pressas Irlands statsskuld upp till 99 % av BNP i år.

Det räcker nu! Någongång måste vi ju lära oss att det här med att låta kapitalet gå lös i goda tider och skattebetalarna täcka upp i dåliga tider inte är ett vinnande koncept. Låt oss ägna de kommande åren åt finstilt byråkratiskt hantverk och hitta regleringar som balanserar den marknadsekonomiska principen om fri marknad med principen om att den som tar risken också är den som får ta ansvar.

Det här inlägget postades i utrikes och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s