Va normal – utses till superhjälte (om du är man)

Så va Aftonbladet igång igen.

Erik Ullenhag, nyutnämnd integrationsminister, tänker tydligen vara minister OCH ta hand om sina barn samtidigt. För detta koras han till superhjälte. Han är en superpappa. Det är ju jättefint att Erik tycker om sina barn och sätter dem i en korg i vassen det första han gör när hans fru reser utomlands men kom igen… Påminn oss om sist en kvinna utnämndes till word of the day för att hon tog hand om barnen och hade ett jobb samtidgt? Eller till och med, inte ovanligt, lät sin egen karriär stå tillbaka för att låta sin man jobba järnet medan hon tog huvudansvaret för hus, hem och barn.

Tänkte väl det.

Eriks fru har visst fått ett toppjobb i Jerusalem. Chockad och Orolig vill naturligtvis framföra sina gratulationer. Planen var att hela familjen Ullenhag skulle flytta dit. Men nu råkade Erik få frågan om han inte ville bli minister och att han då inte tvingar sin fru att ställa in sin karriär är förstasides stoff hos en av Sveriges största tidningar. Påminn oss om vilket år det är igen.

Någon som minns vad som hände Birgitta Ohlsson som fick för sig att vara mamma och minister samtidigt? Vi minns inga rubriker om att hon var någon supermamma direkt. Hon fick sitta och vara svaret skyldig hur hon tänkt sig att hennes barn skulle få mat.

Vi vet inte vad som är mest chockerande – att det fortfarande är så här eller att folk på allvar påstår att det inte finns en könsmaktsordning!

Läs gärna Tinni Ernsjöö Rappe (författare till ”Skriet från kärnfamiljen”) och Linus Fremin på ämnet.

Detta inlägg publicerades i män och kvinnor, Media och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Va normal – utses till superhjälte (om du är man)

 1. Pingback: När könsmaktsordningen skriver oss på näsan « Sq´s blogg: Sthlm fjutjör

 2. Patrick Stahl skriver:

  Jag tycker inte så.
  Vi är nog ett helt gäng män som inte tycker som artikeln skriver.
  Jag tycker den som tar ett krävande jobb, och har barn att sköta om, och en partner som tar ett krävande jobb långt långt långt hemifrån – är en pappa/mamma som kommer att få det ganska jobbigt att vara en superpappa/supermamma.

  Jag vet inte vad Birgittas man jobbar med. Men om han jobbar som vanligt – och inte på andra sidan jorden – så är Birgitta en helt vanlig förälder med ett krävande jobb. Precis som Erik skulle varit om hans fru jobbade som vanligt. I Birgittas fall handlade det om hur det skulle funka att föda barn som minister.

  Sen skall Birgitta ha cred för att hon verkligen inte satt svarslös utan demonterade en reporter – som frågade hur det skulle funka att vara minister och föda barn – med svaret: ”– Jag tycker att år 2010 så ska ingen kvinna som är politiskt aktiv behöva välja mellan att bli mamma och minister. Vi lever inte på 1950-talet längre. Det är viktigt att se att många av oss lever med moderna män som inte är dinosaurier, utan har en modern uppfattning om att vara aktiva fäder. Jag tror att det kommer gå utmärkt. Det kommer att bli väldigt väldigt tufft, men jag har bra familj och bra medarbetare. ”

  Så jag håller inte med om liknelsen full ut, även om den har sina meriter.

  Men framför allt blir jag sur på medierna, eftersom DE skriver oss på näsan, tvärt emot vad vi tycker eller tänker.

  För jag tänker inte så.
  Och jag vet att jag är långt ifrån ensam.

 3. chockadochorolig skriver:

  Precis. Jag tror också att det är många män som inte håller med Aftonbladet. Och precis som du skriver – är det något Erik Ullenhag inte kommer att vara så är det en superpappa. Ingen som har ett så krävande jobb som att vara minister kan vara en speciellt närvarande förälder samtidigt. Det har vi inget att säga om. Men hittills har vi aldrig sett en rubrik som på motsvarande sätt beskrivit en kvinna som super när hon gör karriär och är huvudansvarig för barnen.

  Visst finns det skillnader mellan Birgitta Ohlsson och Ullenhag, det finns alltid nyanser. Problemet med genus är att vi tenderar att förklara många mönster med individuella skillnader. Att just i DET HÄR fallet så är det rätt att dömma den kvinnliga individen efter annan måttstock än den manliga… Den är farligt att göra det, man ser inte skogen för alla träd.

  Vi blir också främst sura på Aftonbladet och tycker dessutom lite synd om Erik Ullenhag som kanske inte själv anser att han är någon superförälder men får ta skit pga kvällsblaskans rubrikval. Den aspekten fick inte riktigt plats i inlägget men så är det.

 4. chockadochorolig skriver:

  En annan sak som inte fick plats i inlägget är ett citat i artikeln som är så himla roligt.

  ”Erik Ullenhag är alldeles uppenbart en god far, trots att han i ungdomen rökte marijuana. Ministern hittar ofta på godnattsagor.”

  Så bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s