TV-skandal skakar Italien – och oss

Vi har hakat upp oss lite på det här med pressetik men vad ska man göra när omvärlden hela tiden matar en med nya uppslag.

Italien är ju ett helt sjukt land där händer ständigt saker som chockar oss och får oss att känna såväl oro som obehag. Berlusconi’s älsklingsleksak RAI har ett program som heter ”Chi l’ha visto” som är typ som TV4s försvunnen.

3,5 miljoner tittare såg familjen till 15-åriga Sarah Scazzi, som varit försvunnen sedan i augusti, vara med i direktsändning. Bland annat mamman Concetta Serrano.

Mitt under sändningen får programledaren in en notis från en nyhetsbyrå som hon läser upp för familjen, publiken och tittarna. Där framgår att polisen letar efter 15-åringens kropp. Chocken dämpades inte av att familjen, och alla andra, sedan får reda på att moderns svåger som också äger de hus där familjen direktsänds ifrån är misstänkt för mordet på dottern.

Programledaren frågade då mamman om hon ville att de skulle stoppa sändningen vilket hon ville. Men sändningen pågick trots det i ytterligare åtta minuter och innan reklamavbrottet hann en reporter att dottern till den misstänkte mördaren hört av sig och meddelat att hennes pappa var oskyldig.

”Självklart”, sa programledaren Sciarelli.

Det här är inte bara oerhört tragikomiskt och osmakligt. När man tar in vad som faktiskt hänt vänder det sig i magen. En 15 åring flicka är mördad. Hon kommer aldrig bli vuxen. En mamma har förlorat sitt älskade barn. I värsta fall är det mördaren en familjemedlem. Plötsligt förändras livet till oigenkännlighet. Och så direktsänds det – rätt ut i 3,5 miljoner vardagsrum och någon jävla programledare trycker upp en mick i fejjan på en och ba – Hur känns det? Herre gud!

Om man vill se skiten går det att göra här.

Detta inlägg publicerades i Media och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s