Kallast sen typ istiden

Och på tal om att statistiken kan ha fel…

Mikhail Kovalevski heter en polsk klimatolog som påstår att golfströmmen är på väg att sakta ner och på sikt försvinna helt. Kanske kan de stora oljeutsläppet i Mexikanska golfen tidigare i år ytterligare bromsa ner golfströmmen och därför påskynda hela processen. Klimatet är med andra ord illa ute och det är naturligtvis både chockande och oroande men knappast nytt.

Enligt Mikhails konsekvensanalys blir den kommande vintern den kallaste på 1000 år. Det är riktigt lång tid och själva tycker vi att vi upplevt några riktiga vargavintrar. Den vi har framför oss kommer dock bli kallast i mannaminne. Och mycket mer än så – vi kan inte ens komma på något som funnits i mer än tusen år bortsätt från sten. Så länge är det.

SMHI har slutat göra säsongsprognoser. De är för osäkra säger de. Om de beror på att de inte går att göra kvalitativa prognoser så långt fram i tiden och Kovalevski där med är borträknad eller om SMHI helt enkelt inte klarar av att göra så maffiga prognoser låter vi va osagt. Det får vara hur det vill bara Kovalevski har fel.

Detta inlägg publicerades i hela Sverige ska leva och märktes , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s