It gets better

Ok. Låt oss vara riktigt, riktigt, allvarliga för en stund. På riktigt.

De senaste veckorna har flera nyheter i USA handlat om tonåringar som har tagit sina liv. Varför? Jo, för att de mobbats, slagits och trakasserats för att de haft modet att komma ut som gay, eller bara antagits vara det. Till slut har de inte orkat längre. På bilden ser ni Justin Aaberg, som är en av de killar som det skrivs om. Han blev 15 år.

I USA har dessa händelser resulterat i ett youtube-projekt som heter It gets better, där kända och okända personer delar med sig av sina erfarenheter. De berättar om hur det var att komma ut, hur det mottogs, att vissa funderade på att ta sitt liv. Och så det genomgående temat – att det blir bättre med tiden. Folk vänjer sig. Folk accepterar. Mobbarna vinner inte. Om du håller dig vid liv, vill säga.

Vi tittar på klipp efter klipp. Vissa griper tag mer än andra. Joel Burns historia är en sådan. Sättet han berättar den på träffar rakt i hjärtat. Ägna gärna tolv minuter av ditt liv till åt att titta på den. Klippet hittar du sist i detta inlägg.

När vi tittar på dessa livsöden som person efter person delar med sig av slås vi av hur många som vittnar om att det blev bättre för dem när de slutade high school och kunde flytta från en liten stad till en större. Vi hör saker som ”I live in New York City now and have a great life”.

Vi har aldrig gillat små städers inskränkthet. Vurmande för landsbygden ger oss alltid en dålig smak i munnen. Visst, mobbning och normer finns även i större städer, men vi hävdar med bestämdhet att kraven på att inte sticka ut är större i mindre städer – och straffet om du gör det blir också därmed hårdare.

Vi tror inte på den där småstadsidyllen, vare sig det är i USA eller Sverige som småstaden ligger. Vi tror inte alltid att det är bättre att växa upp i en liten stad. Vi tycker att många historier i It-gets-better-projektet bekräftar vår känsla.

Det saknas säkert dessvärre inte fall i Sverige som liknar de som nyligen inträffat i USA. Vi hoppas att någon driftig person drar igång en svensk motsvarighet till It gets better. Vi ställer gärna upp och hjälper till.

Detta inlägg publicerades i hela Sverige ska leva, landsbygden, utrikes och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till It gets better

  1. Pingback: Homofobin frodas i det offentliga Sverige | Chockad och Orolig

  2. Pingback: Finlands sak är vår! | Chockad och Orolig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s