Ta barn på allvar – andra barn gör det.

Häromdagen grät vi tillsammans med Joel Burns när han berättade om sin tonår och hur livet varit för honom. – It gets better, intygande han. Det är helt sant. Det finns inget vidrigare än högstadiet, det behöver man inte ha varit särskilt utsatt för att skriva under på. Men just när vi blivit upplyft av hans poäng, att livet blir bättre, och av hans mod att berätta sin historia läser vi en artikel skriven av Ola Lindholm, chefredaktör på Kamratposten. Den handlar om homofobi och okunskap bland barn och vuxnas flathet mot det som för en utomstående kan se oskyldigt ut men som för den drabbade kan vara fruktansvärt. Vi är i sanning oroliga.

Kära gamla KP har gjort en undersökning som visar att:

  • Hälften (50%!) av alla barn som svarat tycker att barnen runt omkring dom har en negativ attityd mot homosexuella.
  • 36% av nioåringarna säger att orden ”bög” och ”lebb” används som fula ord i skolan, och sen stiger procentantalet för varje årskull upp till 14 där 70% säger att dessa ord används nedsättande i skolan.
  • Runt sex procent berättar att deras föräldrar också har en negativ inställning, av föräldrarna är det pappa som oftast tycker illa om homosexuella. Gissningsvis har de flesta barn inte har en aning om vad deras föräldrar anser. Och eftersom de flesta föräldrar är vettiga och kloka så är det ett problem.

Ola Lindholm skriver klokt med en ilska som syns genom texten vilket är befriande.

”Tidningen Aftonbladet har iscensatt en enorm kampanj om att ”Vi gillar olika”. Den kan ingen vuxen människa ha undvikit att ta del av. Den har satt igång diskussioner och debatter kring Sveriges stora moraliska nederlag, och kanske kan den bidra till att något bra händer i samhället. Tyvärr finns det aldrig ork eller resurser att skapa kampanjer med samma kraft riktade mot barn, bortsett givetvis från när Toy Story 3 eller Harry Potter har premiär.”

Och han har så hjärtskärande rätt i sin slutkläm:

”Barnen i undersökningen och deras kompisar ska rösta om åtta år. Det är bara ett ögonblick dit”

Detta inlägg publicerades i män och kvinnor, verklighetens folk och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s