Ta riksdagen på allvar, del 3

Det här är del tre i en serie om riksdagen som vi hoppas kunna avsluta nu. Den första handlade om oseriösa politiker som hoppar av innan riksdagen ens har öppnat, det andra om oseriösa väljare som röstar in Anton Abele i riksdagen.  Nu har turen kommit till de gösarna som trots allt sitter kvar efter öppnandet och därmed har rätt att motionera. Tre muppar från de maktbärande blocket har nu slagit sina kloka huvuden ihop och vill reformera lagstiftningen att täcka ännu en diskrimineringsgrund. I motionen, lång som en fylligare B-uppsats, kan vi först ta del av en lingvistisk utläggning om begreppet diskriminering och därefter hur lagstiftningen utvecklats och hur myndighetsstrukturen sett ut de senaste åren. Den intresserade läsaren får tillgodogöra sig det på egen hand.

Ny diskrimineringsgrund är… jantelagen. För den som inte är bekant med begreppet innehåller motionen också en uttömmande biografi av Aksel Sandemose och hans bok. Vi har hursomhelst ägnat morgonen åt att försöka fundera kring hur detta skulle kunna se ut men vi står oss slätt. På universitetet fick man lära sig att om man inte riktigt greppade något så skulle man gå till orginaltexten. Så:

”Vi föreslår att man i en sådan översyn undersöker möjligheterna av att förtydliga att det negativa innehållet i jantelagen med stöd i diskrimineringslagen uttryckligen ska kunna motverkas så att människor inte i ord eller handling av annan människa styrs bort från att försöka förverkliga sina önskemål och drömmar när dessa har en för individen och samhället positiv utvecklingsinriktning.”

Vad detta innebär i praktiken är dolt i ett möjligen förlåtande dunkel. Men typ: Person A går in till sin chef och berättar hur sjukt genial och oumbärlig han är för företaget. Chefen håller inte med och ger honom inte den efterfrågade löneförhöjningen. DO granskar fallet och stämmer chefen. Kanske.

Kära ledamöter, ta riksdagen på allvar och ägna er tid där åt att utveckla Sverige till ett rikare, jämlikare och bättre land. Det där med antijantediskrimineringslag kanske lät bra på krogen men kolla gärna av era idéer med någon pol.sak eller annan person partiet litar på. Lämna bollibompan hemma eller i bastun och ta med den seriösa politiken till kammaren. Tack på förhand!

Detta inlägg publicerades i politiska partier, verklighetens folk och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ta riksdagen på allvar, del 3

  1. Pingback: Chockbesked: Yttrandefriheten blir kvar! | Chockad och Orolig

  2. Carl skriver:

    Det är lite lustigt att moderater så ofta pratar om Jante-lagen, eftersom det Sandemose angriper är den sorts småborgerliga inskränkthet som Alliansen upphöjt till regeringsprincip.

    Men, beklagligtvis är många moderater väldigt obildade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s