Sorry, hela Sverige kan inte leva

Stora delar av Sverige tynar bort när folk flyttar från landsbygden. Det är dags att överge utopin om att hela Sverige ska leva och börja agera utifrån att delar av landet håller på att avveckla sig själva.

Bakom oss har vi decennier av avfolkning i stora delar av landet. Och det kommer att fortsätta. Svenska Dagbladet berättar att befolkningen kommer att minska i 205 av 290 kommuner de närmsta 15 åren.

Det hela är egentligen mycket enkelt. Folk flyttar för att det inte finns någon framtid där de bor. No work, no fun, no nothing.

Det är de unga som flyttar först. Detta framställs ofta som ett problem. Men hade det inte varit värre om ungdomar tänkte: Här finns ingen framtid för mig, här ska jag bo!

Att unga flyttar leder till en ond spiral: det blir färre invånare i arbetsför ålder, färre jobbar, skatteintäkterna minskar, det blir svårt att upprätthålla välfärdsservicen, skatterna måste höjas, fler flyttar ut…etcetera.

Över allt i landet försöker kommuner att locka till sig invånare. Det är nästan lite komiskt. För ALLA kommuner kan ju inte få folk att flytta just till dem. Det finns helt enkelt inte folk nog för att hålla hela Sverige levande.

Vi tycker det är hög tid att det politiska systemet tar tag i detta på allvar. Men i stället stoppar man huvudet i sanden och låtsas om som att det går att vända utvecklingen. 

Den nya regeringen Reinfeldt har en Landsbygdminister, Eskil Erlandsson, som ska arbeta mot avfolkning. Detta är att backa in framtiden. Frågan på bordet borde i stället vara hur vi ska omforma vårt land utifrån det faktum att folk inte vill eller kan bo kvar i stora delar av landet. Och hur ska vi anpassa den offentliga välfärden, i klarspråk en successiv nedmontering, i vissa delar av landet?

Detta inlägg publicerades i hela Sverige ska leva, kommun, landsbygden, offentlig sektor och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Sorry, hela Sverige kan inte leva

 1. Gunnar Bülow skriver:

  Beskatta som i Norge. Där Varor och tjänster produceras ska de också beskattas. Det skulle naturligtvis vända upp occh ner på kommunalskattetabellerna när Vellinge och Djursholm skulle bli de kommuner med minst inkomst.

 2. Adam skriver:

  Mycket smart med det norska systemet, håller helt med Gunnar Bülow.

  En skatt på omsättning vore också smart, eftersom man då kommer åt förlusten av skatteinkomster som uppstår när produktion automatiseras/robotiseras.

 3. chockadochorolig skriver:

  Ja, det låter det. Svårt att överblicka konsekvenserna av en sådan omställning men det skulle kunna vara spännande att titta närmare på. Ni två verkar ju insatta – länktips?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s