Thank you for smoking

På DNs webbfråga ”Borde Sverige bli helt rökfritt?”svarar 72% i skrivande stund ja.  Även om den är lite luddigt formulerad så blir vi lite oroade. Varför älskar man förbud?

Anledningen till att DN kör den här frågan just idag är att Nya Zeeländska parlamentets maoriutskott föreslår att landet ska vara rökfritt 2025. Skälet till det är att 45% av ursprungsbefolkningen maorierna röker. Det är väldigt hög siffra. Att det finns ett klassperspektiv på det är uppenbart, så är det även i Sverige. Frågan är vad man ska göra åt det.

I Sverige, där 13% enligt Folkhälsoinstitutet röker, är det sällan någons rökning går ut över andra på ett sätt som motiverar förbud. Och nej, att man tycker att andra luktar illa är inte ett skäl till lagstiftning. Man skulle kanske kunna motivera ett förbud med att rökarna belastar sjukvården som är skattefinansierad och därmed alls att tycka till om. På sätt och vis går andras livsstil ut över den egna eftersom det blir mindre pengar kvar i påsen till att behandla mina sjukdomar om rökarna redan kommit in med sin lungcancer. Att bedriva politik med den principen som kompass blir dock väldigt svårt.  För hur gör vi med andra självvållade åkommor? Idrottsskador, skrumplever, åderförkalkning pga år med fel kost eller självmördarens öppna handleder?

Det är så enkelt att ropa på förbud så fort något inte är bra. Mer intressant är det att diskutera gränserna mellan samhällets och individens ansvar.

Folket älskar att skrika efter förbud men ingen vill leva i en förbudsstat.

Detta inlägg publicerades i offentlig sektor och märktes , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Thank you for smoking

 1. Tarsier skriver:

  Om ni rökare visade hänsyn vore det inget problem. Jämför inte rökning med andra dåliga vanor. När du röker tvingas ofta andra röka också. Om jag tar en sil heroin är det ingen annan som blir hög. Om jag äter en påse chips är det bara jag som blir fet – inte du. Luften är inte fri – andra vill också andas.

 2. chockadochorolig skriver:

  I Sverige får man inte röka på restauranger, caféer eller några andra offentliga lokaler. Många arbetsplatser har gått längre än så och inför något som kallas rökfri arbetstid (om vilket man skulle kunna säga både det ena och det andra). Det är 13 % av befolkningen som är rökare. Vår gissning är därför att det är ganska få som utsätts för passiv rökning av den dignitet att det är skadligt – åtminstone av andra än anhöriga. Och nog kan man jämföra rökning med andra vanor. Många är de idioter som varje dag sitter i bilköer och pumpar vår stad full med avgaser i stället för att åka kollektivt. Det är nog få passiva-röknings-tillfällen som går att jämföra med en promenad längs Hornsgatan.

  Så för att väcka liv i det gamla mellanstadieuttrycket: Luften är fri.

  • Tarsier skriver:

   Och det finns ingen som försvarar sin rätt att förstöra andras miljö lika envist som rökare. Patetiskt. Blir man idiot av att röka eller röker man för att man är en osolidarisk och egoistisk idiot???

 3. Nina skriver:

  Jag tror att man röker för att man är en osolidarisk och egoistisk idiot. Det har i alla fall alltid varit mina ”vänners” drivkraft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s