Djävulen bor i detaljerna

Livet är hårt för oss som vill leva i ett fritt och demokratiskt samhälle. Det finns så många motkrafter, den egna regeringen inkluderad, vi måste ständigt hålla oss på tårna och ha ett öra mot marken (twitter) och ett mot rosenbad med entourage.

Jordbruksverket har aldrig varit en av våra favoritmyndigheter, det kan vi direkt erkänna. Snarare har den legat där längst ner på listan tillsammans med Livsmedelsverket och Folkhälsoinstitutet. Nu har de i alla fall hoppat i, till och med för jordbruksverket anmärkningsvärt galen tunna.

För att strypa den biologiska och företagliga mångfalden har man ett nytt förslag ute på remiss.

Om man vill odla sin trädgård, i bokstavlig bemärkelse, så behöver man fröer av olika slag. Som trädgårdsintresserad kan  man vilja gå utanför ICAs sorgliga standardutbud av fröpåsar och odla gamla kulturmärkta rosor eller ovanliga franska tulpaner. Är man matintresserad vill man det definitivt, krydd- och grönsaksfröerna i de stora kedjorna lämnar mycket övrigt att önska.

Nu känner Jordbruksverket att det inte finns tillräcklig byråkratisering och regelonani när det kommer till originella fröer. Nu ska varje ovanlig frösort registreras till en kostnad av 3000 kronor och sen ska en årlig utgift på 2000 spänn avläggas. Man måste sälja en jävla massa fröer för att ens gå runt.  Men även här vill Eskil Erlandsson stoppa käppar i hjulet genom att, nu kommer det verkligt idiotiska, tilldela varje frösort en kvot för hur mycket som får säljas i Sverige.

Totalt får till exempel 15 kg av de mer ovanliga sorternas purjolöksfrö säljas. Inte heller fröpåsens storlek slipper undan regleringsivern: 5 gram är gränsen för exempelvis gräslök.

Här vill Chockad och Orolig ta tillfället i akt att påminna om begreppet ”alternativkostnad”. Våra skattepengar ska alltså gå till att skapa nationella kvoter för varje ovanlig frösort. Det var väl detta som Alliansen avsåg med välfärdens kärna.

Som grädde på moset slår sig dessutom Eskil Erlandsson för bröstet i tid och otid och pratar om vilket härligt matland Sverige är och hur mycket matturismen kan komma att betyda.

Läs mer på Gittos mat (för övrigt bästa matbloggen ever) och skriv ett mail till Jordbruksdepartementet, jordbruksverket@jordbruksverket.se, nu. Remisstiden går ut den 10 november. Om ni skiter i fröer så kanske ni ändå inte vill leva i förbudsstat. Att man inte får köpa öl på ICA i Sverige är (kanske) en sak men citronbasilika och tulpaner? Kom igen!

Uppdatering: Gitto har nu skrivit till myndigheten. Om ni inte orkar skriva ihop något eget-copy paste:a på kamrater och ta chansen att stå upp för ett rimligare samhälle.

Detta inlägg publicerades i hela Sverige ska leva, offentlig sektor och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Djävulen bor i detaljerna

  1. Pingback: Mångfald i trädgårdslandet inget för Jordbruksverket « Odling för dummies

  2. Pingback: Frösorter försvinner – ett nytt förbud att bryta? | editor@OurComments.org

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s