Låt barn slippa dåliga föräldrar

Varför anses det mindre allvarligt att utsätta ett barn för en stupfull förälder än att inte betala tv-avgiften?

Frågan ställs av Madeleine Leijonhuvud, professor i straffrätt, på DN Debatt idag. Man kan inte annat än hålla med henne. Det är oerhört märkligt att det är straffbart att inte anmäla hittegods, men man går fri om man super sig full och utsätter sitt barn för fruktansvärd vanmakt.

Men straff är en sak. Det löser inte allt. För även om man skulle införa de straff som Leijonhuvud efterlyser så har vi fortfarande kvar ett annat problem, nämligen att föräldrarnas rätt till barnet finns kvar. Barn måste få rätt att för gott slippa att vara i händerna på vuxna som gör dem skada, anser vi.

I Sverige tillåts en förälder vara en helt värdelös vårdnadshavare, ja till och med skadlig för barnet, utan att förälderns rätt till barnet upphör permanent. Barnet kan förvisso placeras i familjehem hos bättre skickade personer men varje halvår ska det prövas om den biologiska föräldern kan återuppta vård och omsorg av barnet. Och detta kan pågå ur ut och år in, vilket i sin tur skapar osäkerhet både för barnet och fosterföräldrar. Hur ska fosterföräldrar kunna bli riktigt bra föräldrar om de en gång i halvåret under säg tio års tid ställs inför situationen att barnet kan ryckas ifrån dem? Och hur mår barnet av att leva i denna osäkerhet?

Minns ni till exempel mamman som för något år sedan torterade sina barn? Hon hade återfått ansvaret för barnen trots protester från socialtjänsten. Så stark är föräldrarnas rätt till barnen. Vi tycker detta är så oerhört märkligt. Ständigt talas det om barnperspektiv i alla möjliga sammanhang men när det kommer till synen på familjen så övertrumfar föräldraperspektivet – det vill säga det biologiska perspektivet.

Nej, det är dags för förändring. Det är hög tid att regeringen förverkligar den utredning som kom för några år sedan och som föreslog att fosterföräldrar ska kunna få adoptera barn i tidigare skede än vad som går i dag. Då skulle barn få de föräldrar de förtjänar. Det skulle vara ett verkligt barnperspektiv.

Detta inlägg publicerades i män och kvinnor, politiska partier, verklighetens folk och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Låt barn slippa dåliga föräldrar

  1. Nina skriver:

    Det här handlar inte om sprit. Det handlar heller inte om det moraliska i att dricka om man har barn. Det finns en paradox i de å ena sidan enorma krav det ställs på föräldrar (hur kan du dricka om du har barn? Hur kan du inte ge ditt barn ekologiskt surdegsbröd? Hur kan du bo i stan) och å andra sidan de alldeles för slappa hanteringen av barn som verkligen far illa. Jag förstår inte riktigt varför det är så.

    För mig handlar det här om ansvar och om biologi. Det är verkligen dags att göra upp med det biologiska perspektivet. Det är så otidsenligt. Låt fosterföräldrar få adoptera enklare än idag, tillåt insimination för lesbiska och ensamstående, förenkla homoadoptionerna, inhemsk adoption ect.

    Det väsentliga i föräldraskap handlar varken om ekologiskt surdagesbröd eller biologi. Det handlar om kärlek.

  2. chockadochorolig skriver:

    Nina, vi kan inte annat än hålla med dig. Det är verkligen dags att göra upp med det biologiska perspektivet. Det är märkligt att det har blivit det som anses ”naturligt” och rätt, även om kärlek och trygghet saknas. Bevisen är många på att biologiska samband inte är någon garant för kärlek.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s