Världen ballar ur: Danmark

Ett annat exempel på att det världen håller på att flippa ur är Danmark. Inte för att det är något nytt under solen men desto större anledning att skriva om det. Det är som att medierna har vant sig vid att Danmark inte längre är ett 70-tals land fullt med pilsner, gapflabb, husockupanter och hygge utan istället inskränkt, slutet och rasistiskt. Det har inte rapporterats speciellt mycket om det poängsystem som nu införts. Bortsett från något enstaka reportage i P1 har det mest varit Sydsvenskan som rapporterat.

Snart ett minne blott

För skåningar och malmöiter har kärleksflyktingarna från Danmarkvarit ett sedan länge känt fenomen. Nu spetsas det till ännu mer med det nya poängsystemet. Om du kommer från ett land utanför EU och är gift med en dansk så krävs  minst 120 reps. 60 poäng (under resp över 24 år) för att du med permanent uppehållstillstånd ska få bo i Danmark. Låt oss upprepa: om du är gift med en dansk.

Till detta kommer kravet på att paret måste ha 100 000 danska kronor i kontanter som bankgaranti. Enligt Jyllands-Postens beräkningar kommer mellan 500-800 par att tvingas flytta från Danmark på grund av de nya reglerna. Det vanligaste skälet till att de inte godkänns av de danska myndigheterna är att den danske partnern varit arbetslös i för långa perioder. Dansk Folkeparti ser sig naturligtvis som ett föregångsparti i Europa. Återigen, detta bisarra sätt att dela in folk efter. Det är feltänkt på samtliga nivåer; humanistiskt, tillväxtskapande, innovationsmässigt… Kulturell och ekonomisk protektionism är INTE vägen framåt.

Hur skramlar man då ihop sina poäng? Det finns lite olika kategorier. T.ex. får du 120 poäng för doktorsexamen från ett danskt universitet eller något av världens 20 bästa universitet (listan toppas av Harvard och Cambridge) och 50 poäng för akademisk yrkesutbildning. Du får 40 poäng för icke kvalificerat arbete utomlands under 2,5 av de senaste tre åren och 20 poäng för baskunskaper i danska, engelska, tyska, franska och spanska. Om du inte bosätter dig i ett ”getto”(sic!), det vill säga ett område med kombinationen många invandrare och sociala problem, får du 20 poäng och om du ägnar dig åt frivilligarbete blir det 10 till.

Enligt Flashback skulle Bill Gates få 30 poäng och är inte välkommen till Danmark.

 

Detta inlägg publicerades i utrikes och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Världen ballar ur: Danmark

  1. Pingback: Lär dig danska eller dö | Chockad och Orolig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s