Världen ballar ur: Schweiz

För nästa precis ett år sen röstade samma land för ett minaretförbud. 57 % av folket och hela 22 av 26 kantoner var uttalat för ett sådant förbud.

I går var det dags igen. Invandrare som begår vissa typer av brott ska automatiskt utvisas, tycker en majoritet av schweizarna. Det är landets största parti, det högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet (SVP), som initierat folkomröstningen genom att samla in de namnunderskrifter som krävs och återigen så röstade 22 av landets 26 kantoner för.

Parlamentet ska nu få i uppdrag att precisera vilken typ av brott som ska leda till utvisning men enligt SVP så bör det inkludera t.ex. fusk med socialförsäkringar och inbrott. Utvisningen ska också ske automatiskt – oavsett vilka konsekvenser det får för den enskilde eller dennes familj.

Den utveckling som pågått ett tag i Europa men det senaste året tagit ny fart är fruktansvärt obehaglig. Att göra skillnad på folk på grund av något så trivialt som etnicitet är ohyggligt. Det utgår också ifrån missuppfattningen att vi som har fötts i rika välmående samhällen på något vis gjort oss förtjänta av det välstånd vi lever i  medan De andra inte har det. De måste bevisa sig värdiga ett drägligt liv – de står ständigt i skuld. En skuld de aldrig kan betala. För invandrare fortsätter du alltid att vara, hela livet, och då kan du alltid åka ut. Precis som du fortsätter att vara infödd schweizare  och därigenom aldrig behöver oroa dig för att dumpas någonstans.

Detta inlägg publicerades i utrikes och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till Världen ballar ur: Schweiz

 1. Jesus skriver:

  Om man skulle fråga alla Svenskar samma fråga annonymt så lär nog svaraet chocka er onkligt! Många Svenskar säger inte öppet vad de tycker egentligen…det är bara så. the Swedish way..

 2. chockadochorolig skriver:

  Vi hoppas verkligen att du har fel men det är möjligt att du har rätt. Kanske är det så att fler än vad vi tror skulle vilja att invandrare blev automatiskt utvisade. Det är dock skönt att bo i ett land som inte släpper fram en sådan fråga till folkomröstning – det säger faktiskt också något om vilket samhälle man lever i och hur rättssäkert det är.

  Sverige är på inget sätt undantaget den tendens vi ser i Europa, även om utgångsläget är lite annorlunda.

 3. Robin skriver:

  Förstår inte riktigt problemet. Man väljer att utvisa människor som begår grov brott och därmed visat att man inte vill leva ett hederligt liv. Det är väl bara logsikt? En gång gjorde Sverige detta med, under 70-talet. Efter att man slutade med det så skenade kriminaliteten iväg i storstäderna.

  • chockadochorolig skriver:

   Men hur ska man göra med de schweizare som begår samma brott. De får ju stanna i de landet där de bor. Det är ju brottet i sig som ska bestraffas och inte huruvida man är född i ett annat land än det man begår brottet i. Människor ska vara lika inför lagen – samma straff bör därför gälla för alla.

   • Robin skriver:

    När man är ny i ett land begås en slags prövning. Man ska visa sig värdig. Väljer man kriminell bana i landet man kommer till så har man visat att man inte vill vara kvar.

 4. tjatte skriver:

  Skrämmande att de ens måste rösta om en sån här sak. Varför var det inte så från början? Det är en ren självklarhet. Mycket märkliga politiker som utformar lagarna.

  Enligt det här inslaget är 80% av fängelsekunderna utlänningar. 80%!

  • chockadochorolig skriver:

   Vi tycker snarare att det är en självklarhet att alla är lika inför lagen. Det vore mycket märkligt att döma ut vissa som andra klassens medborgare – ett brott borde rendera samma straff oavsett vem som begår det.
   Youtube-klippet i din kommentar las i länk istället då det annars tar för stor plats.

 5. Schackimatti Pekkanen skriver:

  Det är oerhört oroväckande att se hur invandrare utsätts för precis samma systematiska underminering av rättigheter som Judarna upplevde för bara 70 år sedan.
  Kommer man som invandrare att våga försvara sig ifall man blir anfallen av tex nynazister när man riskerar att förlora allt man lever för? Kommer man våga delta i demonstrationer mot nynazism då?

  • chockadochorolig skriver:

   Det är minst sagt oroväckande. Vi hoppas att det blir tvärtom. De allra flesta är ju faktiskt inte rasister eller främlingsfientliga. Om alla orkar säga ifrån så gör det skillnad.

   • Robin skriver:

    Förstår inte hur man kan jämföra detta med nazism. Är man hederlig invånare som inte begår grova brott så har man inget att frukta. I Tyskland så var ALLA judar hotade. Din jämförelse är det sämsta jag hört.

 6. ragnar skriver:

  Självklart skall vi anamma samma system. I Danmark åker alla grövre brottslingar, även andra generationens invandrare. Dessutom åker föräldrarna ut på köpet. Halleluja!

  • chockadochorolig skriver:

   Varför tycker du att det är rimligt att föräldrarna straffas för att deras barn begår brott? Barnen är ju ändå separata individer…
   Och vad ska hända med den danska förälder vars barn begår ett brott, ska denne också åka i fängelse?

   • thord skriver:

    jag bor granne med en familj som kommer från irak, då deras ena son för ett väldans liv, slår sönder saker i området, kör runt på en trimmad moped mm. så tröttnade en granne, då dennes barn inte vågade gå ut, gick då för att lugnt prata med föräldrarna. skulle han tydligen inte, värdens utskällning, hot, samt att alla vi som bor på gatan bara ställer till det för hans stackars son. till saken hör att sonen varit hämtad av polis på skolan t.o.m för han varit så hotfull att han inte kunnat vara kvar. vidare har vi varit förskonade vad det gäller inbrott, sabotage, samt förstörd egendom, några har bott här sedan mitten 60tal. men sedan dom flyttade hit har mycket hänt, men det var lugnt innan sonen blev ca, 12år. 4 inbrott i hus, 2 inbrott i garage, 1 inbrott i husvagn, 6 inbrott i bil, lossade hjul på bilar 3ggr, sönderskuret däck1-2ggr, sönderslagna brevlåder,staket,cyklar mm mm mm. från 65 till ca 2002. hade här varit ett inbrott i hus, samt ett inbrott i bil, hur mycket ska man tåla? och när föräldrarna totalt är likgiltiga är då det inte lika mycket dom? tyvärr kommer vi nog snart att kunna läsa om något som sonen gjort ute på stan. jag tycker nog att familjen tydligt har visat att dom inte bryr sig om lagar mm i vårat och deras nuvarande land, så i ett sådant läge tycker jag att det är bra om dom lämnar landet tillsammans.

 7. Jeremy skriver:

  Den som har ”rent mjöl i påsen” har inget att frukta! Hohoho 😀

 8. Goffin skriver:

  Helt riktigt av Schweiz, men kommer aldrig hända i sverige här får man max 1 år om man slår ihjäl pansionärer på parkeringsplatser. En arbetslös invandrare får också det dubbla i bidrag och vi skiter uppenbarligen i fusk.

 9. Evald skriver:

  Bor själv i Schweiz sedan 10 år…

  Det finns 2 saker med det här initiativet…
  1. det som gör det så speciellt är att man kommer inte ta hänsyn till t.ex hur länge man har bott där eller inte ens om man är född där. Sedan kommer man inte ha chans att appilera…
  2. Det som oroar de flesta utlänningar är trenden, sedan jag kom hit för 10 år sedan har man fokuserar mer & mer på utlänningar…och man frågar sig vad kommer mer?

 10. Fedex skriver:

  Du skriver att man tar hänsyn till etnicitet vid tillämpandet av lagen. Var har du fått det ifrån? Man utvisar utlänningar, inte etniciteter. En etnisk Schweizare med annat pass åker ut lika mycket som vem som helst.

  Det här förslaget är bra för invandrare eftersom det låter den gruppen som sköter sig distansiera sig ifrån den som inte gör det. Dessutom slipper de som sköter sig kollektiv skuldbeläggning.

  • chockadochorolig skriver:

   Vi skulle hellre vilja distansera den gruppen som sköter sig (invandrare och infödda) från den som inte gör det (invandrare och andra). De som begår brott blir straffade för det och de som inte gör det slipper straff.

   • Fedex skriver:

    Vad menar du med det rent konkret? Vad är vinsten för samhället (i vilket både andra invandrare och Schweizare ingår) i att behålla kriminella utlänningar i landet? Det finns ju ingen, varken för invandrarna eller Schweizarna. Beskriv exakt på vilket sätt man tjänar på att göra som ni förespråkar.

    En annan intressant fråga jag skulle vilja ställa är: när räcker det? Finns det någon övre gräns för hur många invandrare och personer med utomeuropeisk bakgrund vi borde tillåta i Europa? Var går den? 50%? Får man ha en sån gräns, eller är man rasist då?

 11. Janne skriver:

  Eftersom innehavaren av denna sida är helt emot att utvisa kriminella invandrare så går det ju att lösa problemet på ett mycket enkelt sätt. Eftersom vi exempelvis inte vill riskera att dessa fortsätter att våldföra sej på kvinnorna här i landet så tar vi helt enkelt inte emot fler potentiella våldsverkare. Invandring fini!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s