Danmark: Vi vill inte vara världens värmestuga.

Det är kallt i norden. Den här veckan blir det köldrekord, så här kallt har det inte varit på hundra år.

I Danmark är det förbjudet enligt lag att låta utländska medborgare övernatta på

Kan du komma på någon mer som fryser i vinter?

härbergen. De som är hemlösa och inte har någonstans och ta vägen och som inte kan uppvisa dansk identitetshandling avvisas.

Förra vintern frös 11 personer, icke-danskar, ihjäl på grund av att Danmark inte vill ”vara världens värmestuga” enligt härberget ”En varm seng”. De och så kallade nattcaféer riskerar att förlora sitt offentliga stöd om de släpper in människor som inte är danskar.

Det finns andra krafter också i Danmark. Socialdemokraternas talesperson i socialfrågor, Lars Aslan Rasmussen,  Köpenhamns socialborgarråd från Enhetslistan Mikkel Warming, och Socialistiskt folkepartis socialpolitiske talesman Özlem Cekic har kallat det omänskligt och föreslår nu att kommunerna ska tillämpa civil olydnad och öppna sina skolor och offentliga byggnader för de hemlösa och må vi jo se, om regeringen virkelig vil straffe kommunen”.

Det här hade vi ingen aning om och vi är uppriktigt sagt chockade och illamående över att det är olagligt att släppa in en människa på ett härberge som annars riskerar att dö. Förra året dog 11 personer för att de inte var danskar…

Den här veckan kommer det att vara kallast på hundra år. Vi är inte Danmark!

Detta inlägg publicerades i kommun, offentlig sektor, utrikes och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Danmark: Vi vill inte vara världens värmestuga.

 1. Pingback: Vi får aldrig, aldrig bli som Danmark | Chockad och Orolig

 2. Lina skriver:

  Hur är ni inte Danmark? Eller hur är ialla fall inte Stockholm som Danmark? Det framgår inte hur det är i resten av landet i den här artikel som har en helt annan ton än dem som har handlat om Danmark.
  http://www.dn.se/sthlm/ny-hjalp-for-hemlosa-utan-skydd-i-stockholm

  • Lina skriver:

   Ville bara förtydliga att anledningen till att jag ställer mig kritisk till inlägget är inte för att jag tycker att lagen är förnuftig eller inte ska göras om. Jag menar att det är så lätt att beskylla Danmark för att vara rasistisk, till en stor del för att det stämmer, men ibland är det som att sparka in en öppen dörr. Just den här problematiken tror jag inte löses med en lagförändring. Det finns däremot andra lagförändringar som skulle göra en stor skillnad i folks liv och då tänker jag på ”familiesammenføring”, som börjar att bli sjukt svårt. Det menar jag är rasism in action. Det andra handlar om hemlöshet generalt och om EU.
   God fortsättning!

 3. chockadochorolig skriver:

  Tack för kommentaren och för länken. Jo, till viss del finns samma problem i Stockholm. Även om det inte verkar som att Stadsmissionen riskerar att förlora sina offentliga bidrag när de i sitt nya projekt tar emot även icke-stockholmare.

  Vi håller också med om att Danmark är en lätt måltavla – det är lika illa eller mycket värre på många håll i europa. Vi tror att en av anledningarna till att Danmark får ta mycket mer skit i svensk media än t.ex. Holland är att många svenskar har en annan bild av vad Danmark är – som står i bjärt kontrast till den nya rasistiska politiken. Och ja, Danmark har som du skriver mycket större lagstiftningsmässiga problem än de ovan beskrivna t.ex. familjesammenföringen. Det i sig är dock inte ett argument för att inte skriva om annat som borde förändras. Hemlösa människor som inte har någonstans att ta vägen får inte lämnas ute på gatan i snön och -20 grader, varken i Köpenhamn eller Stockholm.

 4. Pingback: Lär dig danska eller dö | Chockad och Orolig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s