Ötzi borde dra ner på spriten

Kommer ni ihåg Ötzi? Han är i ropet då och då men verkar ha hamnat i mediaskugga de senaste åren. Ötzi är i runda slängar 5300 år gammal och låg fram till 1991 infrusen i alperna på den italienska gränsen mot Österrike. Han var 1,60 cm lång och blev 30-45 år. Ötzi levde ett rätt hårt liv, ey – kopparstenåldern, hade flera frakturer och hade just innan han dog blivit av med stora delar av sin utrustning. Hur man nu vet det. Först trodde man att han dött då han lagt sig för att sova under ett oväder men nu har det visat sig att han nog dog av en pilspets i axeln – han blödde till döds.

Normalt är Ötzi nedfrusen och ligger i en frysbox på ett museum i Italien. Men nu har man tinat upp honom för att, i Sverige, kolla om Ötzi hade magsår. Hur komiskt är inte det? Man har tinat upp en 5300 år gammal man för att kolla om han var stressad. Klart Ötzi var stressad – han levde på kopparstenåldern och hade just tappat sin utrustning! Men vad händer sen, när vi konstaterat att Ötzi eventuellt hade magsår? Vad?

Detta inlägg publicerades i utrikes och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ötzi borde dra ner på spriten

  1. Anne skriver:

    Ha ha! Fetgillar Ötzi. Fast som vi numera vet, och som alla besserwissrar älskar att påpeka, så orsakas magsår av en bakterie: http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2005/press-sv.html

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s