I Ungern är det 1984

Tysklands biträdande utrikesminister Werner Hoyer är orolig. Om han är chockad framgår inte men han beskriver i alla fall utvecklingen som ”illavarslande”. Tyvärr är nog ingen speciellt chockad – Human Right Watch har löpande rapporterat om Ungerns obefintliga pressfrihet.

Ungerska demonstranter håller upp tomma plakat som en symbol för den strypta pressfriheten

Just innan jul röstade det ungerska parlamentet för en ny lag som innebär inrättandet av en ny myndighet som ska granska innehållet i public service-medierna, de privata tv-kanalerna, pressen och internetportaler. Den nya myndigheten består av fem granskare, alla från de konservativa partiet Fidesz som också har egen majoriet i parlamentet. Dessa ska bedömma om tidningar eller andra medier ”kränker den allmänna moralen” eller kan anses vara ”obalanserad i sin rapportering”. En tidning kan dömmas till böter på uppemot 850 000 kronor. En radio- eller tv-station kan åka på att pinta nästan sju miljoner kronor.

Ungerns public service-medier – radio, tv och den nationella nyhetsbyrån MTI – kommer att slås samman och producera nyheter gemensamt. Csaba Belenessy, nyutnämnd chef för detta nyhetsarbete, har förklarat att hans reportrar måste stödja regeringen:

– Att acceptera ett jobb och sedan bita den hand som föder en är inte acceptabelt, säger Csaba Belenessy,

Den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE har uttalat sig skarpt och EU-kommissionär Neelie Kroes har skrivit till Ungerns premiärminister för att försäkra sig om att lagen är förenlig med unionens lagstiftningen om audiovisuella medier.

För att lagen ska träda ikraft krävs det att Ungerns president skriver under lagen den 1 januari. Som av en händelse är det samma dag som Ungern tar över ordförandeskapet i EU.

Detta kan inte fortgå i ett av unionens medlemsländer. Fri media är en förutsättning för demokrati och demokrati är i sin tur en förutsättning för medlemskap i EU. Kommissionen och Europaparlamentet måste med gemensamma krafter trycka på Ungern så att lagen inte går igenom.

Kom igen nu, Neelie Kroes, och visa oss vad den här unionen är bra för!

Detta inlägg publicerades i Media, utrikes och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s