Let’s ha humor

Vi älskar kulturbråk. Alltså, äl-sk-ar kulturbråk. Ungefär 90% av de svenska kulturbråken innehåller någon av ingredienserna ”fin- vs fulkultur”, DNs kulturdel, ordet ”svårtillgänglig”, Marcus Birro eller Björn Ranelid. Det som seglade upp igår kan bocka av två av de ovan nämnda och med största sannolikhet kommer DN Kultur ut på banan inom kort.

Björn Ranelid är med i svennebanan programet Let’s Dance. Där valsar han runt medan folk hemma framför tvrutan och goffar tacos – bra så. Eftersom Björn Ranelid är mer Björn Ranelid än man kan förstå gick han ut och sa att alla borde göra som han och dansa i tv.

– Framför allt de som sitter i Svenska Akademien tror jag skulle behöva ta sig ut från kammaren och börja dansa, sa författaren och boulevardpressförsörjaren i fredags.

Då skrev Peter Englund, historiker, författare och ständig sekr. i Svenska Akademin, på sin blogg:

”Noterar att Björn Ranelid uppmanat mig att följa hans exempel och delta i dokusåpor. Det kommer inte att ske. Däremot har jag inga invändningar mot att han gör så själv. Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas.”

Nu rasar normalt sansade personer och diverse gösar om att det här är ”galet övertramp” och kallar Englund ”trubbig opportunist”. De bärande argumentet (bland mycket dravel) är att Svenska Akademins ständiga sekreterare inte får uppmana författare att sluta skriva. Vi känner inte till att Peter Englund skulle ha någon särskild plikt att uppmuntra skrivande och ordanvändning i sig bara för att han sitter bland de arton. Värt att notera i sammanhanget kan vara att akademin faktiskt har ”Snille och smak” som motto.

Nå, det som framför allt frapperar oss är att alla fullständigt verkar sakna humor. De som uttalat sig har varit indignerade eller som Pär Westerberg i Studio Ett, sänkt rösten till ett ”här gäller det att välja orden rätt” – tonläge och börjat varje mening med en bekymrad utandning.

Kom igen, vill vi vråla framför datorskärm och podradio – kom igen katten, det svänger ju! Peter Englunds kommentar är ju rolig och inget annat. Englunds akademi får ett tjuvnyp på bästa sändningstid och Englund skriver en syrlighet på sin blogg. Ranelid springer förstås som ett stressat rådjur rakt in i strålkastarljuset.

– Det han har gjort är ett riktigt övergrepp. Tryck upp honom mot väggen. Han är inte så stor så det är rätt lätt. Jag kan trycka upp honom med vänster arm för jag orkar det. Kryp inte för denne man, säger Ranelid till Aftonbladet.

Sen följer den vanliga skvadan som vi fått höra de senaste 100 åren ”I fjol gjorde jag 138 framträdanden, jag har miljoner läsare…”. Och så vidare. Och. Så. Vidare.

Kristina Lugn tar det dock med ro och säger att ”det är så fruktansvärt synd om Björn Ranelid, han gör sig till åtlöje” och att det är uppenbart att ”det han vill är att vara med i Akademien”.

Alla borde dock vara nöjda nu, Björn Ranelid har nämligen sagt att han ”ska ägna mycket tid av mitt liv åt att se till att han får äta upp det här”. Det tillfredställer förstås Ranelid att ge sig ut på en livslång färd mot sin antagonists undergång. Och som lördagsgodis för oss andra: det borde också ge honom väsentligt mycket mindre tid för att skriva.

Uppdatering 11/1: Som ett brev på posten (och vad var det vi sa) – nu är DN Kultur på banan. Dels kör de en nyhet om att Ranelid ska lämna tillbaka priser han har fått av Akademin, dels ägnar Maria Schottenius en hel högerkolumn åt ”författarfajten” i pappersupplagan. Schottenius skriver att ”Ranelid är minst sagt påfrestande med sina självhögtidliga fraser”. Vi myser. Vi älskar det.

Och mitt i allt mötte vi Ranelid på Södermalms gator i morse. Han såg fräsch ut. Det borgar för fortsatta bataljer.

Detta inlägg publicerades i Media och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Let’s ha humor

 1. Själv föredrar jag att han skriver böcker – då märker jag absolut ingenting av karln. Det än när han är som ett herpesvirus i media som han gör mitt liv lite, lite sämre.

 2. Nülle skriver:

  Du har så rätt! Vart har humorn och självdistansen tagit vägen?

  • chockadochorolig skriver:

   Ja, vart har den tagit vägen? Inte gömmer den sig hemma hos Björn Ranelid eller den andra kulturbråksklassikern Marcus Birro i alla fall.

   Och vad är en podradio för något? Det var kanske inte så stringent skrivet men det är en podcast av radio (ehhh..) som avses – lyssna på radio i Ipod hur som helst.

 3. Nülle skriver:

  ps vad f-n är en poddradio??
  ds

 4. Pingback: Skriv Ranelid, skriv! « fetsmart

 5. Sanna skriver:

  Jag måste bara säga en sak apropå (eller hur det stavas) Ranelid, pajkastning och annat. Jag kommer aldrig att förstå denna fascination av att ägna sig åt att kasta skit på personer som vågar vara sig själva, som lever ut sitt liv, säger vad de tycker och är som de är. Människor som Ranelid är de sanna hjältarna för mig. De som lever efter sitt hjärta, utövar sitt kall och fortsätter att stå för den de är, behåller sin personlighet trots att de inte ”passar” in i någon förbannad mall som samhället har ställt upp. Jag tror bestämt att om alla verkligen vågade leva sitt liv fullt ut och njuta av det skulle de personerna ägna mindre tid åt att smutskasta andra och mer tid till att utveckla sig själva och sina egon. Ingen människa ska behöva skärpa sig för att passa in i andras bilder av hur de bör vara… Alla borde få friheten att leva sitt liv som de vill utan att bli dömd i allmänhetens ögon. Se bakåt i historien. Vilka står med i historieböckerna? Inte fasen är det de som sitter hemma och gnäller på att andra uträttar stordåd, utan det är de som verkligen gör något av sitt liv. Lever.

  • chockadochorolig skriver:

   Jo kanske. Eller man kan väl säga att de som ”står med i historieböckerna” har förvisso gått sin egen väg men det är inte alla som går sitt egen väg som hamnar i luntorna. Inte alls. Huruvida det är bra att en person lever efter sitt hjärta och ”behåller sin personlighet” beror ju helt på vart hjärtat för honom. Hitler och följde nog både hjärta och personlighet och nog hamnade han i historieböckerna alltid men han är inte en sann hjälte för det. Töntigt exempel men vi orkar inte tänka ut något fyndigare nu.
   Ranelid får gärna hålla på med sitt – citera sig själv i TV och skriva böcker men när han gör utfall mot andra och sen börjar böla för minsta lilla och beter sig som att Peter Englund förbjudit honom att skriva (se inlägget efter detta) blir det komiskt. Själva tycker vi att det blir komiskt redan på nivån citera sig själv i TV men det kan få passera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s