Barbankomater – en riktigt dum idé

Ingen kortbetalning i baren på Kvarnen -ytterligare ett skäl att inte gå dit

Ska vi överge systemet med betalkort och återgå till kontanthantering? Vi vet, den frågan känns ju bisarr. Vem vill ha tillbaka 1983, liksom? Men sakta i backarna! Ställar man den frågan till krögare så blir svarat ett ”Vi inte bara ska, vi håller redan på”.

Det visar sig nämligen att krögare som driver barer runt om i Stockholm inte gillar de nya kortterminalerna som barer numera måsta ha. Ni vet, de där terminalerna där man själv som kund sätter in kortet med chip, slår in totalsumman och eventuell dricks för att sedan avsluta med den personliga koden.

De nya terminalerna är alldeles för krånliga, tycker barinnehavarna. Det tar för lång tid att genomföra köp. Det blir köer och kunderna blir arga. En del som är för packade knappar dessutom in koden där dricksen ska anges och då blir det en oväntat dyr öl…(vojne, vojne).

Krögarnas lösning på dessa ”problem” är… att installera bankomater i barlokalen! Jo, ni läser rätt. I stället för att låta folk vänja sig vid det nya, säkrare, systemet med de nya terminalerna så installerar alltså krögare hellre egna bankomater. Bar efter bar sätter in egna bankomater. Företagen som leverar dessa maskiner jobbar för högtryck.

Barägarna säger också att de tror att köer som kan bli  följden av de nya kortterminalerna kommer att minska omsättningen. Vi tror snarare att det handlar om att barägare ser ett gyllene tillfälle att gå över till kontanthantering och därmed lättare kunna plocka ut svarta pengar. Vi tycker barägarna snarare ska jobba på att få till lite effektivitet i användandet av de nya kortterminalerna i stället för att tvinga oss springa mellan bankomaten och baren.

Nu är det ju så att vi inte bara är centralbyråkrater – vi är också hängivna partydjur. Därför blir vår frustration över denna nyhet dubbel. För det första kommer byråkraterna i oss att vägra gå till ställen som håvar in tonvis med svarta pengar. För det andra kommer partydjuren i oss totalvägra att springa och ta ut cash så fort vi vill ha en drink.

Hela idén med bankomater på barer är så urbota dum så att knappt vet vart vi ska ta vägen. Det enda vi vet är att vi inte ska besöka barer med egna bankomater…

Detta inlägg publicerades i verklighetens folk och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Barbankomater – en riktigt dum idé

 1. Henrik skriver:

  Saken är att det inte är speciellt kul att stå och köa en halvtimme för en öl heller. Kontanthantering är inte speciellt mycket roligare det heller, med alla småkronor som blir över och sparas på hög. Man skulle ha något cash-kort laddat med kanske en femhundring, som bara behöver hållas mot en läsare för att betalning ska ske. Det är smidigt för alla parter. Systemet fungerar ju bra i andra länder.

  • chockadochorolig skriver:

   Du har så rätt. Det är inte kul att köa en halvtimmesvis. Du är säkert något på spåret när du skriver om ett cashkort (även om vi vill minnas att den senaste cashkortssatsningen crashade rejält). I väntan på en sådan lösning får vi hålla till godo med det vi har, och i valet mellan betalkort och kontanter… ja där tycker vi valet är lätt. Men, som vi nämnde, barägarna får göra vad de kan för att effektivisera användningen av terminalerna. Och vi, gäster, får väl lära oss att hantera maskinerna fortare. Argumentet att det är för krångligt håller inte.

 2. Niklas skriver:

  Folk som skriver att det inte alls tar lång tid att betala med chip och pin har aldrig stått på andra sidan baren en Fredagkväll med fullt tryck och gapande gäster. Problemen med chip-betalning är inte själva transaktionen (med det menar jag terminalens kontakt med banken) utan snarare hela processen. När jag tar en beställning i baren så tar jag snarare två och medans jag gör den första, kanske häller upp två öl, tar jag en till. När jag sen drar kortet och lägger fram slip och penna till gästen passar jag på att ta nästa. Trots det har man varje kväll gäster som klagar på att de får vänta. Detta system att arbeta efter använd av de flesta bartendrar och kommer absolut ta fruktansvärt mycket längre tid med handterminal och chip. När det kommer till svarta pengar så naturligtvis kommer det att öka. Men det är mycket svårare att fiffla nu än tidigare. Jag som driver en framgångsrik bar i Stockholm som aldrig hållt på med svarta pengar, tar illa vid mig när jag läser alla kommentarer till artikeln på dn där de flesta handlar om att alla krögare bara vill komma åt svarta pengar. Jag skaffar min bankomat för att jag inte vill tvingas att stänga min krog. Det är inte svårare än så.

 3. Jonas Agerhäll skriver:

  Ni kanske själva skulle prova på att arbeta som bartender och sen uttala er? Det går mycket fortare om alla skulle använda kontanter i baren så ligger det till och varför skulle ni behöva springa till bankomaten varje gång ni ska beställa en drink? ett tips är att ni tar ut en större summa på en och samma gång så slipper ni springa så mycket 😉 Ni behöver ju inte göra det krångligare än vad det är.

 4. Monex skriver:

  Vi blir allt mer godtrogna nar det galler ny teknik.Amerikanska bedragare utnyttjar var godtrogenhet och installerar numera riktiga och fungerande bankomater med syfte att mjolka av dig din kod och ditt kortnummer. Efter du tagit ut dina pengar fran bedragarnas automat gors en kopia av ditt kort och anvands for att tomma ditt konto i en annan och riktig automat.I USA ar det tillatet for butiksagare och andra att kopa egna bankomater for att ge service at kunderna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s