Inga nazister i våra fullmäktige!

Det fanns en del både chockande och oroande i höstens val. Överst på listan stod Grästorp som fick in ett nazistiskt parti i kommunfullmäktige.

Nu visar det sig att Svenskarnas partis stol kommer att stå tom under mandatperioden. Det är verkligen inte bra att stolar står tomma i våra demokratiska församlingar men det är helt klart värre att det sitter nazister på dem. Daniel Höglund stod överst på deras lista men det visade sig att han inte ens bodde i kommunen. Hans ersättare har nu avsagt sig uppdraget och det var det.

Överhuvudtaget har det varit ovanligt mycket avhopp, hela 400 politiker har lämnat sina platser sen september. Det är alldeles för mycket. Om man inte är beredd att göra jobbet ska man heller inte ställa upp på valsedeln. Just den här gången stavas anledningen Sverigedemokraterna. När övriga partier ligger ganska stabilt i förhållande till varandra så sticker Sverigedemokraterna ut genom att stå av 12% av avhoppen.

Sd förklarar det med tidsbrist men också att det ”funnits diverse påtryckningar” på politikerna som fått dem att hoppa av. Statsvetaren Anders Sannerstedt vid Lunds Universitet tror däremot inte att rädsla är det egentliga skälet till att kommunpolitikerna slutar.

– Nej, jag tror att det där är lite svepskäl, för att säga det rent ut. Det är lite pinsamt för Sverigedemokraterna om man har en hög andel avhopp. Det är nog så att det är brist på intresse, och att man inte riktigt har insett hur mycket arbete som följer med om man ska göra jobbet ordentligt.

En nyhet på gott och ont. Det är dåligt att inte de politiker som in för väljarna åtagit sig ett uppdrag också gör jobbet. Det är dessutom olyckligt om det står tomma stolar eftersom det bli mer jobb för de kvarvarande och kan skapa oklara majoriteter. Men det är sannerligen skönt att det inte sitter några nazister och något färre rasister i våra församlingar.

Detta inlägg publicerades i kommun, politiska partier och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Inga nazister i våra fullmäktige!

 1. Gunilla skriver:

  Du pratade om mobbing och dess konsekvenser men nu tycker jag inte du lever upp till det själv. Att kalla Svenskarnas parti för nazister tycker jag är lågt. Kanske har de för ett antalet år sedan vuxit fram ur ett påverkat frö men idag står de faktiskt för stor del av svenska folkets åsikter och i så fall lever vi i som du skriver ett begynnande nazistiskt land.
  Nazism står för nationalsocialism, som var den ideologi som dominerade politiken i Tyskland mellan 1933 och1945, en period även känd som Nazityskland eller Tredje riket. Landet styrdes då av Nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet.
  Jag tror det är behövligt att det rörs om i grytan. Partiet är inte invandrarfientligt men klarsynt och ser de att vi tar in fler än vi kan ge möjligheter till arbete och välfärd. Dessutom har vi många svenska arbetslösa som vi behöver ge möjlighet. Vi har fattigpensionärer som knappt har mat för dagen. Att vara ensamstående och klara sig på 6-7000 netto per månad är inte lätt. Jag har annan politisk åsikt men för den skull slår jag mig inte för bröstet och tror att min åsikt är rätt. Att sedan stolar står tomma är fel och ett problem som måste redas ut. Kanske är de utmobbade.
  //Gunilla

  • chockadochorolig skriver:

   Det är alltså inte vi som påstår att Svenskarnas parti är ett nazistiskt parti utan Expo – de kanske främsta experterna på rasism och främlingsfientlighet i Svergie. http://expo.se/ Därför har vi också länkat till deras artikel om saken i blogginlägget.

 2. gunillanorman skriver:

  Nu blev jag konfunderad. Kan du bara ta de inlägg som stämmer överens med din åsikt. Jag ser att du inte godkände mitt inlägg som förmodligen gick emot din uppfattning. En sådan dialog och politik kan aldrig leda någonstans.

  • chockadochorolig skriver:

   Du är inte ensam om att vara konfunderad. Någon kommentar till detta inlägg har inte blivit raderat. Däremot ett till föregående inlägg som var ett svar på en annan kommentar. Det innehöll uttalande om homosexuella som jag inte tycker passar god debatton. Du, om någon, borde märka att vi publicerar kommentarer som uttrycker åsikter vi själva inte håller med om.

 3. Jonas Agerhäll skriver:

  Att Sverigedemokraterna är ett Nazistiskt parti är ett argument som jag inte kan förstå av några enkla anledningar. SD är ett pro Israeliskt parti och har många judar inom partiet, detta är fakta och hur man nu kan bortse från den faktan är obegripligt.

  SD är även ett parti som har invandrare inom paritet, detta är ju något som sällan belyses i media (undrar varför) 😉

  Att många Sverigedemokrater lämnar sina poster är ju väldigt beklagligt men knappast någon chockerande nyhet. Om man är öppen med sitt engagemang i SD så får man oftast många problem med familj, vänner, hot, våld, uteslutning i fackförening och till och med avsked från arbete. Ni kan med fördel googla på Sverigedemokraten Issa Issa som nyligt blev knivhuggen och brutalt misshandlad för sitt engagemang, det står väldigt lite om det i media och det är så tragiskt att det är så.

  Sverigedemokrater får utstå mycket! men som statsministern säger så ”gillar vi ju det” och vi får vår livskraft från vårat martyrskap! JA! vi gillar att bli knivhuggna, misshandlade, hotade, förföljda, bli uppsagda från vårat arbete för vår politiska åsikt.

  DETTA ÄR HELT SJUKT I SVERIGE 2011 ska det verkligen vara såhär?
  Vad tycker ni på bloggen?

  Mvh

 4. chockadochorolig skriver:

  Sverigedemokraterna och Svenskarnas parti är två olika partier. Det är bara det senare som anses vara nazistiskt.

 5. Jonas Agerhäll skriver:

  Och den andra frågeställningen om avhoppen ingen kommentar där?

  • chockadochorolig skriver:

   Jag vet inte riktigt vad du menar som ”den andra frågeställningen”. Om du menar huruvida vi tycker att det är rätt eller bra att Sverigedemokraterna misshandlas eller trakasseras så är svaret ett tydligt och klart nej. Aldrig. Om du menar att Sverigedemokraterna spelar på martyrskap så… ja, i viss mån. Med det menar vi inte att folk njuter av att bli misshandlade eller vill det, absolut inte. Men det var i valrörelsen väldigt mycket prat om hur lite utrymme Sd fick men om man öppnade en tidning i spetember gick det inte en dag utan att de var artiklar om partiet trots att det inte var repr i riksdagen. De bilderna går inte ihop.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s