Lär dig danska eller dö

Några av våra läsare kanske tror att vi hatar Danmark. Vi vill bara föra till protokollet att det inte är sant – på många sätt har Danmark alltid stått som symbol för det goda livet för oss. Men det är sant att vi har tagit upp Danmark på den här bloggen ett antal gånger, inte för att det är så himla härligt där, utan för att vi är chockade och oroliga över utveckligen.

Tyvärr tvingas vi återigen skriva om Danmark i det sammanhanget. Den 1 juni i år kommer många invandrare att själva behöva betala sin tolk inom sjukvården. Detta riskerar att leda till att det är färre som använder sig av tolk – för att de helt enkelt inte har råd.

– Ett av de viktigaste verktygen för läkarna är samtalet med patienterna. Om inte detta fungerar finns det stor risk att läkare inte kan ställa rätt diagnos och att de börjar använda sig av defensiv medicin, det vill säga överbehandlar. Effekten kan också bli underbehandling på grund av missförstånd i kommunikationen, säger Yves Sales, vice ordförande inom Lægeföreningen. 

Det är de som befunnit sig i landet i mer än fyra år som ska betala sin egen tolk men det finns förslag om att psykiskt sjuka ska undantas.

– Regeringen tror att detta ska få invandrare att bli motiverade att lära sig danska, men vi har ju många invandrare som bott här i 10–15 år som ändå inte kan språket för att de är skadade själsligt eller är analfabeter, säger Yves Sales.

Vi undrar verkligen vilken kurs i psykologi (eller ekonomi för den delen) som den danska regeringen har tagit. Att lära sig landets språk är superviktigt – det finns ingen som ifrågasätter det. Det räcker med fem minuter i samhället för att det ska vara uppenbart för var och en vilka fördelar det finns i att lära sig språket. Incitament saknas med andra ord inte -det är något annat som fattas. Det kan vara förmågan att lära sig – på grund av posttraumatisk stress eller andra funktionsnedsättningar, det kan vara en undermålig undervisning eller socioekonomiska inlåsningar i vardagen.

Att avgiftsbelägga tolkning inom sjukvården är att Don Quijote’skt slåss mot symptomen av ett mycket större samhällsproblem. Med liv som insats.

Detta inlägg publicerades i utrikes och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s