Khaddafis lilla gröna

Tävlingen ”Tidernas nyhet” leds alltjämt av den här men häromdag dök en notis upp som ändå är något av en bubblare. Rubriken lyder:

Khaddafis gröna bok på Uppsala slott

På 80-talet hittade man tydligen ett rum på Uppsala slott, till bredden fullt med Khaddafis ”lilla gröna”. Ett rum. Det visade sig att en forskare vid Uppsala universitet fått forskningsbidrag där villkoret var att han skulle ta emot böckerna. När rektor fick reda på detta tvingade han forskaren att ”avsäga sig bidraget och kasta ut böckerna”. Vad som hände sen förtäljer inte historien. Kanske hade professorn inte sett Anslagstavlan och visste därför inte att man ska gå till pappersinsamlingen utan gick istället till Slottet. Är det någon av er som vet mer om det här? Hur hamnade böckerna på slottet? Det går bra att fabulera om man inte har något annat att komma med.

Detta inlägg publicerades i myndigheter. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Khaddafis lilla gröna

 1. Mats skriver:

  Jag läste redan på 70-talet hans bok, av nyfikenhet, och blev rörd omponerad och störd.
  Att han begär att få leverera sina ”tankar” i samband med forskningsmedel är inte så illvilligt. Han hoppas bli förstådd. Det har han jobbat med sedan revolutionen -69. Hos sin egen befolkning har funnit gehör och många av hans idéer har förverkligats, såsom god och gratis utbildning, fri sjukvård, ett välfärdssystem som bygger på den egna kulturen, ett demoratiskt styressätt som bygger på stamkultur, förberedelse för en framtid utan oljeinkomster som t.ex. avsaltning av vatten och odlingar i öknen.
  Han kritiserar vår representativa demokrati som behandlar folket som idioter som ska välja mellan två snarlika block, där segrarnas mål är att köra över de 49% som förlorade. Att han säger att överheten inte är att lita på, att makten korrumperar har också gjort honom mycket impopulär hos överheten i Väst. De vet ju att han har rätt.
  Han är egensinnig och värnar sin kultur och sitt folk.
  Han vill helt enkelt bli förstådd då han sänder sina böcker. Det är väl inte så svårt att förstå? MEd tanke på hur han beskrivs i våra media?

 2. Lina skriver:

  Om ni fortfarande ligger sömnlösa och undrar hur böckerna hamnade på slottet så är det troligtvis för att Uppsala universitet förut brukade hyra lokaler i Uppsala slott för några av sina institutioner. Nu har istället t.ex. en reklambyrå sitt kontor i slottet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s