Är förnyelse alltid lika med högerpolitik?

Det händer fascinerande saker på ledarsidorna hos liberala Dagens Nyheter och obundna moderata Svenska Dagbladet. Båda tidningarna är oroliga för Socialdemokraternas framtid. Gulligt. Men ligger det inte ett gäng hundar begravda här?

Den enda vägens politik?

Den enda vägens politik?

Båda tidningarna befarar att valet av Juholt som partiledare kommer att dra partiet åt vänster och i deras värld är det dåligt. Mona Sahlin däremot var klok som vid sitt sista stora tal omfamnade delar av den politik som Alliansen hade genomfört, menar tidningarna. Men vem ska fortsätta denna inslagna väg, nu när högerflankens gullgosse Thomas Östros petas?

Båda ledarredaktionerna oroar sig således för att förnyelsen inom Socialdemokraterna kommer att stanna av. Och med förnyelse menar tidningarna alltså ett anammande av Alliansens politik.

Här någonstans drar vi öronen åt oss. 

Vi undrar: Är det verkligen så att förnyelse måste innebära att man för samma politik som Alliansen? Kan det inte möjligtvis vara så att förnyelse kan innebära något helt nytt, något som ingen har tänkt på eller gjort innan? Det saknas inte uppgifter att ta itu med. Jesper Meijling och Sverker Sörlin har till exempel tipsat sossarna om att de skulle kunna ta ut färdriktningen för hur mycket av välfärsservicen som ska privatiseras. Inget annat parti  har analyserat konsekvenserna av genomförda privatiseringar eller hur framtiden ska se ut på den fronten.

Och en annan sak: Om sossarna skulle överta alltmer av Alliansens politik så kan man ju undra varför sossarna över huvud taget skulle behövas som parti. Hmm. Kanske är det så att ledarskribenterna egentligen inte oroar sig för Socialdemokratiska partiets väl och ve. Kanske oroar de sig snarare för att Alliansen kommer att ha en opposition dom driver en annan politik? Det innebär motstånd. Och det är ju jobbigt. Men kom ihåg, utan motstånd så blir man lat och dum. Upp till kamp nu, Alliansen!

Det här inlägget postades i Media, offentlig sektor, politiska partier och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s