Finlands sak är vår!

Vi har vid ett flertal tillfällen varit chockade och oroliga över vad som händer i vårt grannland Danmark där främlingsfientligheten brett ut sig och resulterat i politiska förslag, igenomklubbade, som till exempel att människor som inte pratar danska inte ska ha rätt till tolk inom sjukvården. Konsekvenserna av det är inte bara oöverblickbara utan också i värsta fall livshotande. Låt oss vända blicken mot en annan granne: Finland. 

Där pågår nu kampanjen ”Stå på dig”. Den arrangeras av fyra organisationer som ingår i finska kyrkan men är fristående inom den. De tar alltså självständiga beslut om sin verksamhet men finansieras i stor del av finska kyrkan. ”Stå på dig” går, enligt Vasabladet, ut på att uppmana ”homosexuella att inte leva ut sin sexualitet eller ge efter för samhällets påtryckningar utan stå på sig och leva enligt Bibelns föreskrifter”. På kampanjens hemsida finns en film där man får höra hur ”Anni” botats från sin bisexualitet och hon frågar sig: om vi tror att en mördare kan göra bot och bättring, varför skulle inte en homosexuell kunna det också?

Det hela är mycket nedslående och värre än så. Vi har tidigare bloggat om en annan kampanj kopplat till homosexualitet: ”It gets better” som kom till i USA efter att antalet självmord bland unga homosexuella uppmärksammats. Den visar tydligt att det här inte är en fråga om koketterier eller en livsstilsfråga bland andra. Det är en fråga på liv och död.

Den finska ärkebiskopen Kari Mäkinen har gått ut och sagt att

– En homosexuell människa har rätt till ett fullvärdigt och helt liv som sig själv. Sexualiteten är ett viktigt och känsligt livsområde. Kyrkans anställdas viktigaste uppgift är att stöda och hjälpa unga att hitta sin identitet.

Gott så men det är handling som räknas. Nu är det upp till bevis. 1500 personer har efter att kampanjen lanserades i måndags skrivit ut sig ur finska kyrkan. Detta efter att hela 40 000 finländare förra hösten lämnat kyrkan efter TV2s uppmärksammade temakväll ”Homoilta” där konservativa debattörer bl.a. uppmanade homosexuella att lämna Finland för Nya Zeeland eller San Francisco där man accepterar bögar bättre.

Finland har ingen statskyrka men finska kyrkan samarbetar med staten på en rad olika sätt. De kallar sig folkkyrka och vill man svara upp mot det är det inget annat än en skandal att sådant här får förekomma. Det är som sagt en fråga på liv och död.

Detta inlägg publicerades i utrikes och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s