Ridå

Från och med i dag är det förbjudet att bära heltäckande slöja i Frankrike. Förbudet gäller på gatorna, i kollektivtrafiken, marknader och kontorsbyggnader.

Vi på Chockad och Orolig är inte direkt överförtjusta i heltäckande slöja som fenomen, sett ur ett jämställdhetsperspektiv. Men ett förbud är verkligen inte rätt väg att gå.

Det är nästan så att vi önskar att den franska polisen storsatsar för att se till att den nya lagen efterlevs. Då kanske det blir tydligt hur absurd idén om lagstiftning är. För ska polisen följa lagen ska de plocka in varenda kvinna med heltäckande slöja på polisstationen och dela ut böter på drygt 1 400 kronor. Dessutom kan kvinnorna beordras att sätta sig i skolbänken för en kurs i franskt medborgarskapt. Hur kan den franska politiska makten tro att detta kommer få kvinnorna att ta av sig slöjan?

Flera länder i Europa kan komma att gå samma väg som Frankrike. Belgiens parlament har godkänt en liknade lag. I Nederländerna och Italien har högerpopulistiska partier goda chanser att få igenom liknande förslag. Detta känns inte bra alls, tycker vi.

Detta inlägg publicerades i män och kvinnor, myndigheter, offentlig sektor, politiska partier och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s