Nykter kommunledning

Vi fortsätter på temat ”Centralbyråkrater rapporterar från landsortspressen”. I dag rör vi oss från Ystad till Västervik, varifrån vi bara måste berätta om projektet som went bananas och kommunledningen som drog i nödbromsen.

I Västervik har man under fem års tid haft ett projekt som skulle minska alkoholkonsumtionen med 50 procent. Märklig  och orealistisk målsättning, tycker vi. Att projektet tog sig namnet ”I Västervik dricker vi mindre” gör ju inte saken mindre snusförnuftig. Men historien blir värre än så.

Enligt kommunens före detta drogsamordnare har projektet kostat ”några hundra tusen kronor”. Kommunala pengar, märk väl. Men om några resultat har nåtts kan projektet inte svara på. Drogsamordnaren har hoppat av sitt uppdrag och säger:

– Det är svårt när man inte har kommunledningen med sig.

Aha! Här anar vi en konflikt i kommunen! Mycket riktigt visar det sig, när vi läser ledarsidan i lokaltidningen. Ledaren anar att Västerviks kommunpolitiker sannolikt haft svårt för projektets något övernitiska målsättning och en del förslag inom projektet. Hör på det här till exempel:

Ett förslag gick ut på att företag och kommunala arbetsplatser skulle kvalitetssäkras genom att anställda skulle skriva på en blankett där de skulle lova att inte langa sprit till minderåriga. Därefter var det tänkt att blanketten skulle sändas till kommunalrådet som i sin tur skulle utverka ett kvitto för kvalitetssäkringen av arbetsplatsen.

Vi tar det igen på ren svenska: på arbetsplatser skulle anställda alltså skriva på papper om att de skulle följa lagen och så skulle kommunalrådet dela ut typ diplom. Föga förvånande tycks kommunalrådet inte ha varit  så sugen på att genomföra detta eller andra förslag. 

Vi på Chockad och Orolig kan konstatera att den politiska ledningen i Västervik verkar ha haft en nykter syn på saken. Bra där, kommunen!

Detta inlägg publicerades i kommun, landsbygden, Media och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s