Kvinnor, amning och alkohol

Vi har tidigare, om än inte här på bloggen, haft synpunkter på Rival i Stockholm. Deras kafé serverar bland de äckligaste cannelonin vi någonsin ätit, vi har blivit utslängda (efter att vi beställt) för att vi haft med oss en barnvagn och betalat överpriser för det mesta. Restaurangens mat har vi inget att anmärka på men servicen är under all kritik och som gäst tvingas man ständigt be om ursäkt för att man vill något.

Så nås vi av nyheten att en ammande kvinna nekats att beställa ett glas vin. Bartendern tycker inte att alkohol och amning hör ihop och hänvisar till Rivals policy i frågan (som går ut på att ammande inte ska serveras). Kvinnan upplyser bartendern om att forskning visar att det inte går över någon alkohol från bröstmjölken till barnet men det hjälper inte – hon blir ändå inte serverad.

Kvinnor och alkohol har alltid varit laddat och amning likaså. För man ihop dessa får man en krutdurk där varken kampanjer eller forskning hjälper. Men det räcker nu – fatta att amning i sig och alkohol inte är ett problem. Det här var sista spiken i Rivalkistan för vår del.

Rival förnekar att de har en policy men kommenterar i övrigt inte frågan.

Lyssna på det här inslaget i Studio Ett där det diskuteras. Som bonus får man höra Carl-Jan Granqvist flippa ur och prata om ”hela barer fulla av pulserande bröst och vin”. DN skriver också.

Uppdatering: Karin Pettersson, Aftonbladet, har skrivit en sjukt bra ledare på ämnet. Läs den!

Detta inlägg publicerades i verklighetens folk och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Kvinnor, amning och alkohol

 1. Nybliven mamma skriver:

  Rival är bannat. Mer orolig över att ”folk i allmänhet” verkar vara av samma åsikt som bartendern… Finns det inget vi kan göra åt saken? Till barrikaderna? 🙂

  • chockadochorolig skriver:

   Jo, det finns en massa vi kan göra och vi måste göra det nu. Uppe på barrikaderna absolut men framför allt i alla sammanhang man själv rör sig. Det finns hur många undersökningar som helst som visar att det man påverkas mest av är vad vänner, kollegor och familj tycker.

 2. Anna skriver:

  Jag kan tycka att det är problematiskt att föräldrar (oavsett kön och oavsett om de ammar eller flaskmatar) som har tillfälligtvis eller permanent ensamt ansvar för sina små barn dricker sig berusade, med eventuella risker som detta kan innebära för barnen. Två glas vin, som det handlade om i detta fall, torde inte medföra en sådan risk.

  • chockadochorolig skriver:

   Vi håller verkligen med! Det finns all anledning om att ta en ordentlig diskussion om alkohol – både i förhållande till barn och annars – och dess centrala roll i samhället. Där emot ska man hålla isär debatten. Man ska inte dricka sig berusad när man är har det yttersta ansvaret för ett barn. Det har dock ingenting med amning att göra!

   Läs gärna Karin Petterssons grymma ledare som vi uppdaterat inlägget med.

 3. Pingback: En chefspappas vardag… » Är drickandet så viktigt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s