Om myter

Vi på Chockad och Orolig har länge undrat hur man kan leva i Sveirge 2011 och förneka att det finns en könsmaktsordning, patriarkala strukturer eller vad man nu vill kalla det (ping Pär Ström och Ola Billing). I Sverige och i världen. Varje dag ser vi ju bevis runt omkring oss på att vi behandlas olika på grund av kön. Detta går ut över alla människor men det är svårt att helt ignorera den hierarki som gör att män t.ex. tjänar mer än kvinnor. Och nej, Pär Ström, inte på grund av att kvinnor älskar låglöneyrken och fritt väljer dessa utan pga av att de är kvinnor. 8 % av löneskillnaden går inte att förklara med någonting annat än kön.

Idag rapporterar TT att kvinnliga golfspelare i Kina ska bära färgglada kläder och bli fotograferade i bikini. I samband med golfen ska det ordnas skönhetstävlingar.

– Kvinnlig golf handlar inte bara om tävling. Det är också frisk luft, vackra vyer och unga och dynamiska flickor, säger Wang Liwei, vice ordförande i Kinas golfförbund.

Könsmaktsordning och sexism må vara ord som klingar 70-tal, tyvärr är de lika aktuella då som nu. Vi säger som Gudrun Schymann: ”När Pär Ström påstår sig punktera myter så förtiger han i själva verket den största av dem alla – myten om att vi har kommit så långt.”

Detta inlägg publicerades i män och kvinnor och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Om myter

  1. elly skriver:

    jag förstår inte hur man kan kalla det modigt att ifrågasätta att det finns en könsmaktsordning när det så uppenbart finns en. jag skulle kalla det idiotiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s