Varde ljus – första gången på 5 år

Nu är stackars Övertorneå mörkt igen. Inte nog med att det är oktober och därför i princip redan är beckmörkt i övre Norrland – de har heller ingen gatubelysning. Det här är en soppa utan dess like och vi ska villigt erkänna att vi inte är helt på det klara med alla turer. Men här ska ni få höra om en sjuk grej som pågår mitt i vårt annars så fina samhälle.

Det privata familjeföretaget Ekfors Kraft AB och dess bindgalne VD Mikael Styrman äger 2500 lyktstolpar i Övertorneå och i Haparanda. Fram till 2001 tog Ekfors Kraft 445 kronor per stolpe och år. 2002 chockhöjdes priset till 916 kronor/stolpe och år. Kommunen ansåg att det var oskäligt och betalade 520 kronor – den gamla avgiften samt ett tillägg för vad man ansåg var en normal höjning på marknaden.

Övertorneå om natten

Parterna lyckades inte reda ut meningsskiljaktigheten och 2006 stängde Styrman helt sonika av strömmen. Det blev svart i Övertorneå. Så svart som det bara blir i norra Norrlands glesbygd, på vintern – utan belysning. Sedan dess har strömmen varit avslagen. Stanna upp en stund och tänk på vad det innebär för barn som inte kan leka ute, gamla som inte ser var de sätter fötterna, människor som inte vågar gå hem på kvällarna (det rör sig i praktiken om eftermiddagarna på de här breddgraderna) – ingen gatubelysning får enorma konsekvenser. De gångna åren har Haparanda byggt upp ett eget vägbelysningsnät och 2010 var det färdigt att pluggas in. Det var bara det att Ekfors Kraft vägrade. Konkurrensverket fick gripa in och fatta ett interimistiskt beslut om att Ekfors Kraft skulle tvingas ansluta kommunens stolpar. VD Mikael Styrman svarade då med att stänga av de kommunala elabonnemangen i kommunen. En grundskola i Karung och två vattenverk i Karungi och Korpikylä tillhörde de nedstängda verksamheterna. När vattenverken slocknade blev dessutom 350 människor utan dricksvatten och kommunen fick köra ut reservaggregat och vattendunkar. Övertorneå har också övervägt att sätta upp egna stolpar bredvid Ekfors Krafts men har hittills tvekat. Mikael Styrman äger hela elnätet i Övertorneå. Vad händer om han drar ur kontakten för vartenda hushåll och företag?

Nu är företaget försatt i konkurs och en juridisk härva utan motstycke fortsätter.

– Det unika är att ett nätbolag tidigare inte har gått i konkurs. Det är också unikt med tvångsförvaltning, det är bara Ekfors kraft som haft tvångsförvaltning. Samtidigt är det unikt med nätverksamheten som ju självklart måste bedrivas, säger Hanna Abrahamsson, biträdande chefsjurist på Energimarknadsinspekationen.

Men Övertorneå är fortfarande, 2011, mörklagt. De har nämligen fått fakturor för 2010 och 2011 utställda från ett annat Styrman-ägt bolag än det konkursförsatta Ekfors Kraft. Kommunen kan naturligtvis bara betala till de bolag de har avtal med men Styrman tänker inte slå på belysningen förrän kommunen satt in pengar på hans andra konto.

Nu har konkursförvaltaren och tvångsförvaltaren gjort gemensam sak och vill inget annat än att tända kommunen. Det vet bara inte hur man gör.

– Jag har inte den blekaste aning om varför vägbelysningen inte tänts. Jag forskar i det och söker för fullt någon som kan slå på ljuset, men det gäller att veta var det ska slås på, säger Johan Gullesjö, tvångsförvaltare.

Som byråkrater känner vi förstås med honom.

Som människor känner vi med Övertorneås befolkning som fortfarande traskar runt i mörkret.

Detta inlägg publicerades i hela Sverige ska leva, kommun, landsbygden, offentlig sektor och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s