Bildt vs Hammarberg

Ner i den gruvan vi kallar vårt kontor går det ofta städat och lugnt till. Visst händer det att någon blir irriterad ibland på att en kollega lämnat utskrifter i skrivaren, tagit sig friheter på ett möte eller undlåtit att duscha. Det hanteras oftast med en knuten näve i fickan eller ett beskäftigt mail till en för saken för stora sändlistan. Vi har förstått att det inte bara är vi som har det så. Thomas Hammarberg, kommissionär för mänskliga rättigeheter vid Europarådet, har en cat-fight med Carl Bildt.

Hammarberg skrev nämligen på sin blogg att det var ett stort problem att det finns 700 000 människor i Europa utan medborgskap vilket bland annat medför att de inte får rösta. Särskilt skrev han om den ryska befolkningens situation i Baltikum. Sen tar det fart.

Inlägget fick Carl Bildt att via ambassadör Carl-Henrik Ehrenkrona kritisera Hammarberg, som i sin tur har skickat ett formellt brev där han ifrågasätter Bildts agerande. Enligt brevet från Hammarberg har Bildt agerat efter ett telefonsamtal från Estlands president Thomas Ilves. Och så här, kära vänner, ser en riktig kungaformullering av ett passive-aggressive brev ut:

”Det vore olyckligt om det gavs intryck att du som svensk utrikesminister har något särskilt mandat i relation till mitt uppdrag”, skriver Hammarberg. ”Om representanter för andra länder vänder sig till Stockholm med sina klagomål borde det uppenbara svaret vara att de vänder sig till direkt till mig. Jag är säker på att du delar min övertygelse att ämbetets integritet är avgörande.”

Det är Sidas tidning som gör oss uppmärksamma på saken. Det ger oss följande fantastiska avslutningsmening:

”OmVärlden har utan framgång sökt Carl Bildt för en kommentar.”

Detta inlägg publicerades i politiska partier, utrikes och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s